Tech

A woman’s best friend – Maya

Или как протече седмицата, в която забравих какво е да чистиш.

От момента, в който видях, че гениите от българската компания MClimate, лансират нов продукт, знаех, че искам да бъда сред тези, които ще го тестват. И така, моментът на първата ми среща с Мaya, настъпи.

В този пост ще ти разкажа за нейните предимства пред конкурентните ѝ продукти, функциите ѝ и, разбира се, моите впечатления. Няма да обяснявам какво е изкуственият интелект, тъй като вероятно всички са чули 3-те актуални дефиниции от предаването „Стани богат“. Демек, чувала съм, но не.

Maya e прахосмукачка робот, която има и мокро почистване. Не е с централна четка, а с две отделни, които буквално „събират“ праха и не му дават шанс да се измъкне. Има 4 сензора, които я предпазват от падане и ултразвукова система против сблъсъци. Батерията и е между 3 и 4 пъти по-голяма от тази на останалите продукти от този ранг. А цената и въобще няма конкуренция на пазара + добавената стойност, че е български продукт, произведен за търговските мрежи в България (като това не включва поръчки от сайта за цял свят).

О, пропуснах двете най-важни неща, които впечатлиха мен: има камера и сензори за движение – освен прахосмукачка е и куче пазач, което може да заснеме евентуално влизане с взлом в най-личното ти пространство. И второто – мога да я управлявам от телефона си, докато съм навън с приятелки, на почивка или ако просто си разпускам и гледам филм с прясно лакирани нокти и не ми се става…

Maya е висока само 6см, което направи възможно проникването под повечето ни мебели, а програмните и режими за почистване от край до край, по ръбовете и върху упорити петна, ме накараха да си отдъхна, тъй като знам, че това все пак е машина.

Вкъщи нямаме килими и домашен любимец (аз съм cat person, a Любен е алергичен), а беше важно да я тествам оптимално добре. Така Maya попътува из София и я срещнахме с 3-месечния ваймаранер Теа и един дългокосмест килим. Шумът, който издава по описание е само <52DB, но знаете, че животните са с доста по-добър слух от нас. Като за първа среща куче-машина, премина повече от успешно – не мога да кажа, че нямаше момент на изненада и стрес от страна на Теа, но тя се справи прекрасно като просто се качи на дивана и остави Maya да си свърши работата. Виждала съм какви ли не клипчета с кучета и котки качени върху робота, безкрайни игри и прочие – домашния ти любимец ще изхаби малко енергия през деня и като се прибереш, може евентуално и ти да си починеш 🙂 .

Сега за мокрото почистване. Контейнерът за вода е 280мл, като с него Maya може да почисти до 200 квадрата. Има три отвора за контролирано мокрене на пода – малък, среден и голям. Препаратът, който ще използваш може да бъде в зависимост от подовата настилка – ако е комбинирано плочки+паркет, използвай препарат за паркет. Мръсотията от мопа пада супер лесно – може в пералня или на ръка. Абе, като детска игра!

Апартаментът, в който живея е двустаен и за една седмица престой вкъщи, зареждах Мауа най-много три пъти – вечер като си лягам я пускам, а според описанието са ѝ нужни два часа. Най-забавното е, че когато батерията ѝ намалее, сама намира зареждащата си станция, без значение къде е. Има и опция, чрез която Мауа чисти на всеки 24 часа, независимо дали си у дома или навън. Така всеки път, в който се прибереш те чака безупречно чист под и можеш съвсем спокойно да си починеш или пък да се развихриш в кухнята.

Все пак качествените моменти вкъщи са онези, в които правим това, което обичаме – това е и мотото на МClimate и те работят усърдно, за да можем да си ги подаряваме…

**Можеш да се възползваш от промоционалната цена на Мауа от €308/при оригинална €359