COOK BOOK

Зеленчукова вечеря

Ако успяваш да готвиш вкъщи, може би вече си на предела на креативността си. Ако пък винаги избираш да хапваш навън, сигурно портофейлът ти удря своят предел. Аз ги съчетавам. Когато излезем да хапнем навън си открадвам някоя лесна рецепта и и добавям щипка от себе си.

Наскоро в една от Instagram историите си споделих снимка на най-новото ми рецептурно откритие и след като няколко момичета ми писаха за нея, сметнах, че е задължително да я споделя.

Наричам я „Зеленчуков деликатес за душата“.

Съставки:
1бр. патладжан
1бр. тиквичка
1бр. домат – ако твоите не са пластмасови, може и 2бр., но аз за сега просто ги избягвам
моцарела
сирене
скилидка чесън
песто
зехтин и балсамико

Приготвяне:

Нарежи патладжана и тиквичката на шайби, oколо 0,5см. Разтопи малко масло в тиган и нареди вътре толкова от тях, колкото да покрият дъното (в моя слагам по около 5). Печи ги и от двете страни, докато омекнат и придобият приятен тъмен загар.

През това време си направи дресинга. В малка сосиера сложи зехтин и балсамико 1към1 и 1/2 кафяна лъжичка песто. Нарежи на ситно скилидка чесън и прибави и нея.

При всяка извадена от тигана партида с патладжан и тиквичка, слагай по лъжичка от „дресинга“, за да се напоят. Когато всички шайби са изпечени и напоени, започни да редиш: патладжан-кубчета сирене-тиквичка-патладжан-моцарела-шапчица домат. Или както ти е вкусно!

*На върха можеш да полееш с още една лъжичка дресинг, да добавиш малко кашкавал или маслинова паста.

*Вместо моцарела и сирене, може да използваш и домашен катък. Много е хубав този на Бор-Чвор с цели парченца сирене!

*С тази рецепта можеш да импровизираш всякак! От себе си добавих тиквичките, тъй като оригиналната рецепта не ги включва. А ти какво ще добавиш?

Ако тази публикация ти е харесала, имаш други предложения или идея какво да споделя следващия път, пиши ми по-долу в коментарите! 🙂