COOK BOOK

Протеинов кекс (за хора, спазващи режими)

Ииии, ето че дойде момента да споделя рецептата, която заснехме в youtube канала на моят приятел и треньор – Калоян Чолаков. Той работи в офис с 8-9-часово работно време, ходи в залата почти всеки ден, живее сам – т.е. чисти, готви и се пере сам, а за капак и снима и обработва видеа всеки ден.

Всъщност, дами, не му правя реклама, а просто искам да ви покажа колко точно време му остава свободно. Това е и причината да забележа колко еднотипно и почти безвкусно се храни, за да си набавя необходимото според програмата.

Затова, когато стартира канала си, ми дойде идеята да снимаме видеа с малко по-интересни и същевременно много полезни рецепти, за хората, които живеят на бързи обороти като него, но и дават всичко от себе си да изглеждат повече от просто „добре“.

П.С. Най-отдолу в рецептата ще поставя и макронутриентите за цялата смес и за парче.

Съставки за кекса (не онези на Папи Ханс, тях всички ги знаете 😀 ):

1. Протеин 75гр. – марката няма никакво значение, желателно е да бъде шоколадов
2. Извара 250гр. – възможно най-безвкусната
3. Жълтък 1бр. – понеже в канала на Калоян имаше такъв въпрос – не изхвърляй останалите жълтъци, а просто ги прибави към следващото си хранене
4. Белтък 6бр.
5. Какао на прах 20гр.
6. Бадеми или орехи – 25/30гр.
7. Банани 2бр. – те правят кекса една идея по-сладък
8. Кокос, канела или каквото друго обичате – за поръсване отгоре, когато е готов

Приготвяне:

Разбий жълтъка и белтъците, добави изварата и разбъркай добре. Започни да добавяш протеина и какаото, като се постарай да не остават бучки. Ако искаш кексът да бъде еднороден, сложи разбърканата до сега смес в блендер и добави бадемите и бананите. Ако не – нарежи ги на ситно и ги добави в купата.

Загрей печката на 180 градуса, заедно с намазаната с няколко грама масло тавичка (сложи масло и по стените на съда, за да се отдели добре после). Извади я и изсипи сместа в нея. Настрой таймера на 30 минути, като на 15-тата извади тавата и надупчи с клечка за зъби кекса, за да не се пукне).

След като е готов, поръси с кокос/канела, разрежи парчетата и когато изстине – сервирай със стрък мента.

Добави няколко грама втечнен мед, ако не ти е достатъчно сладко.

Макронутриенти (тук не включваме заливката с мед):

За цялата смес:
Carbs – 75g
Fat – 26g
Prot – 109g
Kcal – 969

За парче – 1/6:
Carbs – 12.5g
Fat – 4.3g
Prot – 18g
Kcal – 161g