COOK BOOK

Лимонов чийзкейк без печене

След тази тежка зимна седмица едно е сигурно:

Време е за пролет!

А какво носи повече пролетно настроение от свеж, лимонов десерт?

И тъй като много занемарих този раздел, за което се извинявам, днес ви поднасям една лека и бърза рецепта за чийзкейк, в която се влюбих.

Обикновено приготвям чийзкейковете с течен кафяв шоколад, но преди месец в @SocialCafe за пръв път опитах лимон, а вчера го приготвих вкъщи за сестра ми, която рядко ми гостува и си беше цял празник.

Продукти:

1. Обикновени какаови бисквити – около 170гр.

2. Пълномаслено краве мляко – 100-120гр.

3. Крема сирене – 300гр.

4. Пълномаслена заквасена сметана – 150гр.

5. Лимон – 2бр.

6. Захар – 60гр.

Във форма с падащо дъно (24-26см) натрошаваме бисквитите до пясък. Разтапяме цялото количество масло, заливаме бисквитите и ги объркваме добре. Трябва да се получи структура наподобяваща влажен пясък. След това оставяме в хладилника, за да се охлади добре.

*Важно е бисквитите да бъдат добре напоени с масло, за да не се пръскат след това. Ако прецените, че ви е необходимо повече масло – не се притеснявайте да добавите, никога не е излишно.

В друга купа обелваме кората от двата добре измити лимона и прибавяме крема сиренето. Смесваме сметаната и захарта и ги разбъркваме добре преди да ги добавим в купата (за да се разтвори захарта). За разбъркването и смилането на корите може да използвате блендер или пасатор. Аз използвах блендер. Разбиваме до гладка смес.

Щом е готова, заливаме с нея вече изстудения бисквитен блат и я разпределяме равномерно навсякъде със силиконова шпатулка.

*Преди да сервирате, оставете чийзкейка в хладилника за най-малко 4 часа или денонощие. Ако сте от нетърпеливите, може да пробвате и във фризер.

*Поднесете с листенце прясна мента или ядки.