DREAMER'S BLOG

14 правила за щастие от Дея

Ще започна с едни думи от Брус Лий, като ще си позволя да ги перифразирам спрямо повода:

„Връзките са като плодородна градина, в която всичко посято – цветя или плевели – ще порасне един ден.“

Независимо дали празнувате Деня на влюбените или не, несъмнено всеки един от вас ще се замисли по-дълбоко над идеята за любовта и човешките взаимоотношения – дали с добро или с лошо – няма значение. Това правя и аз в последните дни, макар и честно да си призная – тази тема мисля и анализирам с години.

Казват, във войната и любовта правила няма! Е, да, може би всеки се наглася и сбъдва идеалите си във взаимоотношенията по свой начин, може би поставяме различни граници и очаквания, но… истината е, че всяко омаловажаване и лош подход се отразява трайно на връзките между хората.

Представете си бяло платно, което при всяко неглижиране получава по едно черно петно. Накрая не можете да познаете вашето платно и си казвате: „Това не е нещото, което купих. Не е моето. Трябва да продължа да го търся.“ И го захвърляте. Ами да – проблемът е в нас. Заради нас платното ни е почерняло, а аз не вярвам в белината.

И след дълго време в разсъждения как да опазя собственото си платно, съвсем неусетно създадох „Моите лични правила за щастие“, до болка вдъхновени от хората с малко повече опит от мен. Днес ги споделям с вас, защото щастието е в споделянето, което е и първото правило:

1. Споделяйте си, но по-важното – СЛУШАЙТЕ! Знам, че понякога ви е досадно да слушате за интересите на половинките ви, защото просто не са вашите – и е нормално. НО, всички ние обичаме да бъдем внимателно изслушвани и да чувстваме близките си съпричастни – помислете за това следващият път, когато гаджето ви се обади развълнувано за поредната джаджа – проявете интерес и усетете разликата у него. В противен случай хората спират да ви споделят и започват да го правят другаде (the painfull reality).

2. Гледайте се в очите – знам, че имате много задължения, но замисляли ли сте се колко рядко всъщност поглеждате в очите на другия (и не, злобните погледи пред хора, които крещят „само да останем насаме и ще те убия“ не се броят)? Проучвания сочат, че двойките, които сядат един срещу друг на масата, възползвайки се от възможността да се гледат, изграждат по-силна емоционална връзка.

3. Вечеряйте заедно – винаги, когато останете вкъщи за вечеря, сядайте заедно на масата. Не пускайте пералня, не простирайте, не мийте чинии, не четете, не гледайте мача или някой сериал, не правете каквото и да е друго, освен да сте на масата, когато половинката ви вечеря. С това правило толкова лесно се свиква, че понякога, когато остана вкъщи сама вечер не се храня – а това е и полезно за организма.

4. Лягайте си заедно – и когато си легнете, изключете телевизора, лаптопа, телефона и каквато и да е друга техника. Поговорете как е минал деня ви или споделете нещо, което ви тревожи. Отпуснете се и спете на тъмно. Светлите екрани на телефоните пречат на пълноценния сън, а и на интимния ви живот 🙂

5. Никога не си лягайте скарани – не знам това дали е подточка на предишното правило, но важи с всичка сила. Никога не съдържайте в себе си негативна емоция преди лягане. Никога не заспивайте тъжни. Ако трябва – въобще не си лягайте, но силно вярвам в идеята, че няма проблем, който хората да не могат да решат и е абсолютно недопустимо да заспиш, с каквито и да е чувства към другия, освен с любовни!

6. Излизайте и пътувайте заедно – струва ми се, че и двата вида преживявания са по-хубави, когато са споделени – създават ви спомени и не допускат двойките да се отдалечават, заради преживявания с други хора, тъй като разказите няма нищо общо с преживяването.

7. Оставяйте другия да има собствени хобита – вие сте се влюбили в личността, тази личност е била такава и преди да ви срещне – днес тя ви обича и иска да прекара много време с вас, но има нужда и от време за себе си, за да се запази такава, каквато я обичате. Много често срещам хора, които казват – той/тя вече не е същия/тата – а дали не сте вие тези, които сте изваяли човека до себе си, уж, по своите идеали?

8. Не бъдете егоисти – старайте се да бъдете подкрепа за човека до себе си, дори и когато самите вие не сте на върха. Старайте се за него така, както бихте искали да се отнасят с вас. Поставяйте се на негово място, оглеждайте ситуацията от всички гледни точки и чак тогава се ядосвайте 🙂

9. Ходете на срещи – всеки обича първите етапи на връзката и вълнението, но не е задължително то да се изчерпа с тях. Излизайте на романтични срещи, направете си пикник в планината, поддържайте го тоя огън – аз ли да ви казвам?

10. Никога не забравяйте приятелите си – може би, ако в момента някой приятел чете това, ще се разсмее, защото всички знаят, че ние с Любен живеем по-скоро в ханче, отколкото в апартамент. Обичаме да имаме гости, обичаме да излизаме и да споделяме много време с приятелите си. Това е важно. Приятелите са ценно нещо и умеят да те разсеят от всеки един проблем в ежедневието. П.С. Плюс това всеки мрази онзи свой познат, който се обажда само, когато е необвързан.

11. Стимулирайте се един друг – карайте другия да расте, да се развива, да добавя към себе си. Независимо дали става въпрос за работа, тренировки, хранене или мечти. Знаете ли колко популярни личности нямаше да са такива ако нямаха гръб до себе си, който да им каже: „Браво! Страшен си! Трябва да продължиш с това“

12. Старайте се да бъдете най-добрата версия на себе си в очите на другия – дори и физически! Много от нас се стараят да изглеждат добре само, когато трябва да впечатлят някого. И много от нас грешат като си помислят, че битката е вече спечелена и няма мърдане. Аз ще ви кажа – в този момент битката е загубена и губещият сте вие.

13. Позволявайте си да бъдете странни, луди – създайте си собствен език, предизвикателства, закачки, забавлявайте се и никога, ама никога не скучайте!

14. Радвайте се един на друг сякаш се виждате за пръв или за последен път – работата на мъжа е да не оставя жена си нецелуната, а на жената – всеки ден да посреща мъжа си с усмивка и прегръдка!

Дами, знам, че живеем в години, в които всяка дама иска да бъде наравно с мъжа си, но замисляли ли сте се защо? Останете си женствени, нежни, грижовни, мъжете имат нужда някой да се нуждае от тях. Това не е за сметка на амбициите, работата и успехите.

Мъже, ако искате самостоятелна жена, тогава за какво сте и вие? Бъдете кавалери, бъдете силната половина, бъдете подкрепящи и уважавайте дамите си. Това не е за сметка на вашата репутация, а напротив.