Over the world

Рим през моята призма + some tips

Когато всичко върви наопаки – замини за Рим.
Само на час разстояние, а всичко е толкова различно (с изключение на досадните търговци – те са си същите)! Вероятно където и да отидеш по света, си струва да използваш колкото се може по-малко транспорт, за да разгледаш…

Е, да, ама в Рим е задължително! Официално отбелязвам най-приказните си безцелни разходки!

Посетихме повечето туристически дестинации, нищо, че не обичам да се чувствам като турист. И както се очакваше, не бях най-впечатлена от Колизеума, Римския форум или дори Ватикана (е, за последното може да поспорим), а от изключителната архитектура на града, която се състои от две простички неща – величествени обществени сгради в центъра и абсолютно запазени или само реновирани стари жилищни блокове из цял Рим! Сякаш те връща в онова романтично отминало време, в което най-дръзкия начин да предизвикаш вниманието на една жена е било да и подсвирнеш и да и изкрещиш, че е красавица (а то сигурно още е така).

Малките улички са дори по-красиви от на снимка – те допринасят за този романтизъм, а добавената им стойност са пиперливите жители, с най-красивият език. Макар туристите и емигрантите да са в пъти повече.

Всъщност, от това, което успях да вкуся там, бях най-впечатлена от сладоледите им и печените кестени (е, нормално, като за последното платих 5 евро – най-вкусните бяха на света). Да, правилно четеш – не споменавам нито пица, нито паста – нека ми простят критиците, но в България можеш да ядеш къде-къде по-вкусни. Замисляли ли сте се, че навсякъде в България салатата „Цезар“ се приготвя с различни съставки? Аз винаги я харесвам, но в Рим беше най-добра. На италианското кафе не съм фен, освен ако не добавя 300мл мляко и общо взето с всяко кафе съм така…

Посетих Рим в последните дни на октомври, беше 24 градуса, а по магазинчетата вече зареждаха коледни стоки – представям си какво ще е сега! Но вярвам, че вечния град е красив през всеки сезон, месец, ден и час и никога на никого не би омръзнал.

По-долу споделям с теб няколко съвета в случай, че решиш да случиш първото си пътуване до центъра на романтиката.

1. Booking или AirBnB – ние заложихме на Booking и попаднахме в типичния италиански апартамент от едно време – дълги и тежки завеси и пейка под прозореца; спалня с тежък юрган и абажур с връзчица, чрез която можеш да си загасиш лампата от леглото; тесни и дълги коридори, малка кухничка; кафе машина; кроасани и сладки за закуска и един мил, млад италианец за домакин, който на драго сърце те гайдва и ти помага за всичко – от транспорта от летището до жилището, та чак до поръчването на такси за изпращане. А в допълнение – от личната ми карта бе видял, че имам рожден ден и в един от дните беше оставил вино и бележка с послание на нощното шкафче… <3

2. Транспорт (защото все пак ще ти трябва, когато не ти останат крака от ходене) – постарай се да се настаниш в близост до метро. Там има хора, чиято работа е да бъдат в помощ на незнаещите и неможещите да се справят с ориентирането, макар че всичко си е доста добре описано.

3. Купи си предварително онлайн билети за Колизеума, Форума и Ватикана – ако си студент, всичко това ще ти струва около 35евро, като задължителен елемент е студентската книжка. В базиликата Св. Петър билетите се купуват на място – избери такъв без асансьор – чакането за него е твърде дълго, особено след като вече си си изчакал чаканката отвън…

4. Ако искаш да научиш повече за местата, които посещаваш, а не отиваш само за снимките – вземи си мобилен спийкър – има ги на всички каси. Те разказват всичко, което рядко ще намериш някъде другаде.

5. Ресторантите в Trastavere били най-добри – убеди се сам, аз не бях особено впечатлена. В последствие разбрах, че Маргаритата им е силата.

6. Фонтана ди Треви – ако имаш възможност го посети посреднощ – евентуално това ти е шанса да го видиш на спокойствие.

и 7. от мен: Незнайно как италианците са успели да измислят схемите с касите, но никъде не се чака твърде дълго. Вземи си вода и не тръгвай наникъде гладен. Не бързай за никъде, изолирай се от шумотевицата и се опитай да почувстваш момента…Той е безценен.