Over the world

Циганско лято в Гърция

Днес е 31-ви юли, вторник, навън е 24 градуса, облачно с гръмотевици.

Откакто Миро изпя песента „Август е септември“ сезоните тотално полудяха и предлагам всички дружно да виним него за това. Сякаш не беше достатъчно, че „Каризма“ се разпадна, а?…

Вместо да те отчайвам повече аз имам нещо за теб!

През последните две години всеки септември ходим с приятели на море и съм повече от категорична, че септември е новият юли! Няма толкова много туристи, морето е спокойно и чисто, слънцето не те изгаря, а само гали.

В този пост ще ти разкажа за миналогодишното ни пътуване до Ситония, за да ти дам идея за почивка през т.нар. „циганско лято“.

Ситония е средният ръкав на Халхидики – той е по-семеен от Касандра. В селцето, в което бяхме – Порто Куфо, нямаше клубове, големи сгради или много шум. За сметка на това има страхотни плажове и обстановка, които си заслужават да се посетят – с една дума – истинска почивка.

Наехме си къща с 3 спални, голяма градина и… !!!барбекю!!! Бяхме на първа линия и собствениците предлагаха голям отделен чадър на плажа за наемателите.

Водата е подходяща за гмуркане – в близост има големи скали и интересни находки.

С момичетата карахме воднo колелo, а момчетата търсиха съкровища 😀 След плаж се разхождахме по скалите и се наслаждавахме на гледката на залеза, който се срещаше с морето. Вечерите си прекарахме почти изцяло в градината с пищни трапези и много узо, играехме на асоциации и разни други отборни игри.

В един от дните посетихме прословутия плаж „Portokali beach“, който се намира на 6км от град Сарти. Водата е наистина кристално чиста и от онова омайващо синьо, което само гръцките плажове могат да дадат. Това е и едно от малкото места със ситен бял пясък, но същевременно е и доста скалисто. Портокали е особено instagramable място, но също така е и претъпкано с хора, дори къмпингуващи, макар че е забранено. Аз препоръчвам задължително да се отиде, но рано сутрин, за да заемеш добро място, а и да заснемеш добри кадри.

В последствие разбрах, че има и друг плаж в околността, който влиза в топ 10 на най-добрите гръцки плажове, а именно плажът „Armenistis“. Той се намира между Сарти и Вурвуру, а гледката от него е планината Атон в цялата и прелест. За разлика от Портокали, на Арменистис ще откриете богат избор от водни спортове, чадъри, шезлонги, ресторант и всякакви други удобства.

Сарти е мястото на полуострова, което е най-туристическо според местните, затова ако търсиш нещо такова – там е истината, ако пък имаш нужда от релакс и дива природа, недокосната от човека – Порто Куфо е с отворени обятия за теб.