Over the world

Кемперван трип в Португалия

ПриятелЕ, ако не си падате по „почивки“, а по приключения – призовавам ви да прочетете този пост докрай.

Няколко дни преди да заминем за Португалия, Любен ме пита: „Абе, искаш ли да си наемем кемперван и да си направим трип на юг?“ Аз отговорих, както отговарям на почти всяко нещо, което ми се струва ново, различно и предизвикателно: „Защо не!“

В следващите редове ще отговоря на въпросите, които ми зададохте в Instagram, а след това ще посоча всяко място на което сме нощували и общо взето как преминаха 6-те хипарскo-приключенски дни от медения ни месец.

  1. Как и от къде наехме?

– Потърсихме в Google всички фирми, селектирахме тези, които имат висок рейтинг и се спряхме на Hostel on wheels (HOW campers). Избрахме тях, защото имат опция за депозит в брой, тъй като нямахме време да извадим кредитна карта, но за да се възползваме от тази услуга, трябваше да платим най-високата стойност на застраховка (около 20 евро отгоре на ден). Затова препоръчваме да си направите кредитна карта и да проверите каква наличност е необходима предварително. Резервацията направихме през техния сайт и им изпратихме 50% от сумата по банкова сметка. Във всички сайтове има чат на който отговарят наемодателите, за да бъде максимално улеснена комуникацията.

– В деня взехме Uber до офиса на HOW campers, там подписахме договор, в който се включват евентуалните щети, които вече са налични, за да може в последствие да се проследи за причинени нови. Имахме близо 2 часа инструктаж кое как работи и ни дадоха списък с неща, които се плащат допълнително (не знам дали това се отнася и за останалите фирми) – ако разполагате с такива, няма нужда да ги наемате. Ние взехме спален комплект с две хавлии, маса за навън с два стола и устройство за wifi – всичко беше около 80 EUR.

– Цените на нощ варират – има различни видове кемпервани и различно изискване за минимален престой, но диапазонът е между 50 – 150EUR/per day. В последствие осъзнахме, че освен по-приключенски, е и по-бюджетен вариант вместо различно airbnb всеки ден и кола под наем.

       2. С какво разполагаше нашият кемперван?

– Общо четири седалки и сглобяема маса – предните две седалки се завъртат назад и се превръща в място за хранене;

– Два газови котлона и малък хладилник;

– Спалня с шкафчета и пространство под нея за багаж;

– Мивка и съдове;

– Душ-кабина и бойлер, който затопля вода – кемпервана разполагаше с два контейнера за вода – 160л. чиста вода и 80л. капацитет за „сива вода“ (демек там се складира използваната). През тези 6 дни осъзнахме колко големи количества всъщност са ни необходими и използваме! Стараехме се да я пестим много и въпреки това сме пълнили резервоара поне 4 пъти.

– Портативна тоалетна (знам, че това чакате да кажа),  родила се от любовта на детско гърне и екотой.

– Ток – разполага с допълнителна батерия, която се зарежда от шофирането и от слънчеви панели. Имаше два дни, в които не сме пътували и през цялото време хладилникът работи без проблем, ползвахме осветление и зареждахме телефоните си.

      3. Кои са най-важните вещи за едно такова пътуване?

– Топла връхна дреха, тъй като късно вечер навън става студено – за сметка на това вътре изолацията беше чудесна! През деня не усетихме жега, а през нощта – никакъв студ;

– Козметика за баня, тъй като не е хотел;

– Бельо, чорапи, удобни дрехи, бански и хавлия за плаж;

– Направете един малък пазар преди да тръгнете – напълнете си хладилника, че не се знае къде ще замръкнете 🙂

– Определено препоръчвам масичка и столчета за навън, както и устройство за wifi и това е.

*Не съм използвала нищо, което изисква контакт (освен телефоните).

     4. От къде до къде пътувахме ние?

– Тръгнахме от Lisbon и крайната точка, до която стигнахме беше Praia de Albаndeira. Първоначално планирахме да стигнем до Faro и от там да се върнем по магистралата, но решихме да не се водим по графици и в предпоследния ден тръгнахме наобратно по живописния път. В крайна сметка това се оказа причина да нощуваме на най-красивото място от всичките 5 нощи. Около 330км сме пътували в едната посока, което изобщо не се усеща като разстояние, изминато за няколко дни.

     5. Как избирахте къде да спирате и нощувате?

– Най-сложният въпрос от всички, защото го карахме от ден за ден 😀 Любен предварително беше изтеглил приложението Park4Night – нещо като TripAdvisor от къмпингари за къмпингари (работи и извън Португалия). Държавата толерира и спонсорира този тип туризъм – има множество къмпинги и места, на които да презаредиш/изхвърлиш вода безплатно, но кой ти иска да спи в къмпинг? Аз не исках 😀 За съжаление, дори чрез приложението много рядко можеш да паркираш на място, от което да се виждат плажове или на ръба на някоя скала, без да си off-road и да поемеш риска да те глобят.

– Местата на които спирахме за почивка или плаж:

Praia do Norte – Sines – в първия си ден закусвахме там, а в последния – нощувахме. Истински campervan experience е локацията, затова я посетете, докато е още достъпна;

Cabo Sardão – невероятни гледки за разходка, снимки или просто бърза биричка;

Praia da Bordeira – първият плаж в чиито студени води се престрашихме да влезем. Самата ивица е много широка – може да се паркира на паркинга и да вървите до брега, или да паркирате на скалите и да слезете по стълбичките;

Lagos – плаж: Praia do Camilo и всичко диво, което очите ви видят; места за хапване: GatoPardo, Santa Maria; гледки: Ponta da Piedade. *Струва си да наемете лодка тук, за да разгледате всички плажове;

Praia do Alemão – плажът е много красив, ние успяхме само да закусим набързо;

Praia do Carvalho – нашето 10/10 плажче с почти незабележим вход – тунел под скалата;

Praia de Benagil – от тук наехме лодка, за да разгледаме всички пещери в региона. Платихме на място (30EUR на човек) и изчакахме около час за лодката – много си струва!

Praia de Albаndeira – нощувахме над този плаж, като там има опция и за off-road, ако сте решили. Има бийч бар с неща за хапване и пийване, а също така и прекрасна гледка по залез слънце!

– Местата на които нощувахме: паркинг в Comporta/Gale, паркинг над Praia do Camilo, паркинг преди Praia de Albаndeira, баш на Praia do Norte – Sines

     6. Приложения, които ни бяха много полезни: Park4Night, Uber и Sygic – offline map.

Имахме множество комични ситуации – ударих си главата във всяко едно място, в което кемперът позволяваше, а Любен обърна вътрешната маса в три поредни дни (а беше заредена с храни и напитки, всеки път). Много пъти не успявахме да спрем там, където искахме, не успявахме да намерим мястото, което търсим, но общо взето – най-важното е да намерите равен терен за спане 😀

Основното нещо, което ви е крайно необходимо като нематериален багаж, е търпение. Търпение към всичко, което не се е получило по план, за да видите всичко онова, което всъщност ви се случва и никога няма да забравите.

И, ако още не съм успяла да ви навия – на лодката към Benagil caves се запознахме с три американки, които бяха тръгнали сами с кемперван от Barcelona… и хич не изглеждаха да им е зле.

Животът се живее заради такива моменти. Enjoy!