DREAMER'S BLOG

Какво се случи с кожата ми? #NoFilter

Това е началото на публикация, в която няма да скрия нищо и го виждате още от снимката – без филтър, без грим – лицето ми такова, каквото е или по-скоро такова, каквото сама си го направих. Може и да срещна голяма доза хейт и несъгласие след нея, но ако предпазя поне един от аматьорската грешка, която допуснах аз, то всичко ще си струва.

От известно време насам в профила на DreamlandByDeya споделям за специалните грижи, които полагам, за да върна здравия вид на кожата на лицето си. Вече няколко месеца лицето ми страда от някакво странно опъпчване, след което за дълго време остават петна.

Преди да започна този текст, искам да бъда категорична, че моето мнение и опит не може да бъде заместено от това на дерматолог и ви съветвам да посетите такъв за консултация, в случай, че имате сериозен дерматологичен проблем.

Моята истина, обаче е, че аз или не смятам, че проблемът при мен е толкова сериозен, или към момента не вярвам, че препоръчаните от дерматолози кремове, биха заместили по-добре екологично чистия продукт, с който реших да дам последен шанс на кожата си, преди да прибегна до лекарска намеса (в случай, че и той не помогне).

Когато всичко започна, съвсем инстиктивно, започнах да се мажа с какво ли не, добавих множество маски, кремове и гелове към ежедневната рутина и разбира се, се оказа, че греша, защото именно там се крие проблемът. Аз съм човек, който никога не е имал акнеична кожа и единственото, с което съм се борила до сега са били черните точки (порите ми са много свити и много често от малко трънче се ражда кофти пъпка, но все пак…). Също така, връщайки времето назад, осъзнавам, че до преди около година почти не съм използвала дневен, нощен крем, околоочна грижа, олиа, различни видове маски и т.н., а в последните 12 месеца това коренно се промени – до някаква степен, заради продуктите, които получавам като PR пратки, а от друга – защото козметиката винаги се превръща в някакъв тип обсесия и аз самата започнах да пазарувам в пъти повече.

Мисля, че това, с което сгреших, обаче, не бяха марките, които използвах (тъй като те винаги биват подлагани на проучване), а количеството им. Когато кожата се среща с много съставки, тя не може да усвои никоя от тях, нито да усети действието им – това я подлага на стрес, а може и да активира непоносимост към някоя от съставките. А е абсолютно невъзможно да разбереш към какво развиваш непоносимост, когато използваш безброй неща.

Няколко са нещата, които промених точно преди месец:

  • започнах да говоря по телефона си само през слушалки – замисляли ли сте се точно колко бактерии ни носят тия джаджи?
  • започнах да се контролирам с пипането на лицето през деня.
  • временно спрях използването на четки за грим и нанасям фдт само с току-що измити ръце.
  • спрях да използвам каквито и да е продукти за лице, освен 3 основни – крем от пчелни продукти (дело на семейството ми), измиваща пяна за лице и сапунче от натурален състав.

Дневната рутина?

  1. Сутрин измивам лицето си със сапун (използвам този от Mazzilo с какао и карите) и студена вода и го оставям да изсъхне;
  2. Нанасям кремът в количество не по-голямо от грахово зърно и след това слагам лек дневен грим – фдт, спирала и червило.
  3. В момента, в който се прибера, измивам хубаво цялото лице с пяна (използвам измиващата пяна на Himalaya), оставям го да изсъхне само и намазвам отново с крема.

Доста просто, нали? А може би това е всичко, от което се нуждае кожата, за да се чувства добре.

Два пъти седмично почиствам със скраб сапун (отново от Mazzilo), за да падне мъртвия слой тъй като особено през лятото, той има голям принос за поява на нови пъпки и единствения начин да се оттървем от петната без да се правят процедури при дерматолог е, когато се освобождаваме от него. Идеята е да не се прави повече от няколко пъти месечно, тъй като кожата изтънява и се влошава.

В следствие на тези малки стъпки, в последния месец усетих значително подобрение, но истината е, че тъй като жизнения цикъл продължава 28 дни, сега тепърва би трябвало да се случват чудесата а.к.а истинското развитие, с което ще продължа да те държа в течение (щеш-нещеш).

И тъй като тази публикация ще продължи твърде дълго, следващата ще бъде тази, в която ще разкажа повече за „семейната ни рецепта за здрава кожа“ или цялостната грижа за лице, която ме лекува – нейният състав, полезни свойства и действието и.

До скоро!