Fashion

Къде пазарувам в София?

Защото качеството на живот не се мери в скъпите покупки и винаги ще го казвам.

Когато бях по-малка и нямах възможност да си купувам дрехи и обувки на високи цени, винаги мечтаех за такива. Започвах да спестявам – уж за някои „маркови“ (много мразя тази дума) кецове, анцуг или каквото и да е от този род, а в момента, в който вече разполагах с необходимата сума, ми се струваше супер глупаво да дам пари, които съм заделяла толкова време за такава временна глупост.

Та, май точно тогава се е създало мнението ми за вещите, чиято материална стойност е в пъти по-висока от реалната. Въпреки това години наред отричах ходенето по магазини за преоценени стоки или second hand – не ми е била достатъчно увряла главата, за да разбера, че лъскавият магазин качество не прави и те така – твърде много време съм плащала средно високи цени за тениски, които се изкривяват, панталони, които се свиват и обувки, които просто бавно, но в перспектива „убиват“ краката ми.

Неведъж съм споделяла модните си находки със съотношение качество/цена на паранормално ниво и вече няколко момичета ми писаха да направя публикация с местата, на които пазарувам. Ето я и нея.

Всъщност, мисля че има един определен бранд, който преобърна представата ми за този тип пазаруване и точно затова той заслужава първото място в този пост.

Frea Vintage Second Hand

Frea са се представили по най-точния начин в описанието на сайта си: Ние винаги сме се интересували от опазването на околната среда и грижата за природата. Именно заради това се стремим да предоставим алтернатива на свръхпроизводството на нови дрехи. Искаме да помогнем на хората да разберат, че да носиш дрехи втора употреба е нещо, което спестява пари, щади природните ресурси и дава възможност да експериментирате със стила си.
Техните безбройни находки могат да бъдат намерени в 5 магазина на територията на Пловдив (плача), в онлайн магазина им (от който обаче много по-рядко мога да си избера нещо) и в pop-up магазините, които отварят от време на време в София. Откакто знам за тях вече е имало 2 или 3 пъти, а също така се включват с присъствие и по фестивали и маркети. Научих за тях от Instagram, в момент, в който бяха отворили магазин на ул. Раковски и се влюбих, защото разнообразието е наистина голямо, цените са наистина ТОП и нищо не се продава в найлонови торби. Давам пример с два от артикулите, които имам от тях – trench coat със страхотно качество за 19лв и официална и много елегантна рокля (с която кумувах) за 28лв.

Mercari

Брандът е популярен на почти всички с мотото си „Big brands. Small pricess“. Мноого дълго време отричах да вляза, защото магазините ми изглеждаха претрупани, а това много ме товари 😀 Влязох веднъж заради приятелка и излязох с официални обувки от сатен (за същото това кумуване) за 15лв. И така започнаха нашите взаимоотношения. Това, че в София има Mercari на почти всеки ъгъл го прави изключително удобен, а плюсовете са, че наистина ще намерите дизайни на популярни марки на доста по-ниски цени, а също така и на не толкова популярни такива, но качествени и суупер бюджетни. Пак за същата сватба (вече ще решите, че ми е излязла без пари) намерих невероятно мъжко сако на датска марка за 60лв. Mercari имат практиката да пишат на етикета и оригиналната цена на артикула и като видях 400лв., помислих, че се бъзикат. Взех го и реших да проверя марката – нямаше сако под 200евро. В магазините на различни локации из града, може да намерите съвсем различни находки, а ако в един магазин няма вашият номер, винаги може да го намерите в другия, който ще се окаже недалеч от вас. Брандът не е second hand – всичко се внася от други държави, когато просто е останало неизкупено.

Mania

Mania имат онези карти за отстъпка, които винаги ти носят голямо намаление на нещата, които най-много ти харесват. Истината е, че по-рядко намирам малки размери като за мен, но няколко пъти съм имала много яки находки – предимство е, че имат онлайн магазин, през който аз нищо не съм купувала, но моя колежка има абонамент 😀 Има разни интересни неща като наддаване за дрехи и пр. От друга страна магазините на марката са също доста разпространени и то все на комуникативни места.

Fashion Gallery

Един от най-големите ми любимци. Магазините се намират на бул. България, бул. Г.М. Димитров и в Люлин (не съм сигурна дали няма и други) – за мъжки дрехи бих препоръчала първия, а за дамски – втория. Има огромно разнообразие от дрехи и обувки – не е second hand и мисля, че от там човек трудно би могъл да излезе с празни ръце. Ако си си намислил, че ти трябва някаква точно определена дреха, обаче така и не я засичаш по магазините – там ще я има със сигурност. За съжаление все ходим да пазаруваме, когато Любен си търси нещо и аз нямам възможност да разгледам, а и локациите не са ми особено удобни, но ако живеех някъде наблизо – банковата ми сметка нямаше да харесва това. Fashion Gallery има някаква много интересна политика, която все още не съм разгадала, но винаги излизаш от магазина с повече пари от предвиденото за харчене – прави се отстъпка на касите в различни дни, с различни артикули, брой закупени артикули и т.н.

Boss Fashion

С този ще ви изненадам, защото ми се струва, че веригата или не е от достатъчно време на пазара или Бог знае защо, не е особено разпознаваема. Станах ѝ фен от магазина в мол Paradise (когато още ходех в молове), след това я посещавах в Мега Мол до работа, а преди около месец отвориха магазин в сградата, в която работя (много е яко явлението – пълен магазин около първо число на месеца… 😀 ). Марката отново не е second hand и внася познатите на всички марки (Reserved, H&M, Mohito, etc.) на мнооого по-ниски цени, след като сезонът им е отминал. И хем пазаруваш изгодно, хем по улиците на виждаш още 25 момичета с като твоята блуза. Имат същата практика с големи проценти OFF на каса и съм безкрайно доволна от качеството на всичко, което съм си купила.

Добрите стари second hands

Не ми казвайте, че всеки ден по пътя за работа или по време на някоя разходка не сте минавали през second hand магазинче. Мога да се обзаложа, че ако му дадете шанс с две, три влизания, е почти сигурно, че ще му станете редовен клиент. Например, често след работа, слизам една спирка преди моята и влизам в едно малко магазинче, от което не винаги купувам, но всеки път намирам интересни неща. Приятно е, защото хем правя малка разходка преди да се забия отново вкъщи, хем разтушвам разглеждайки, без да мисля за нищо друго.

Неслучайно споделям любимите си магазини неподредени спрямо това дали са second hand или не. Важно е да започнем да пазаруваме разумно, не само заради парите, а заради отпечатъка си върху околната среда. Двете неща вървят ръка за ръка – от една страна е безсмислено да изхарчите 50лв за тениска с интересна щампа. А от друга – ако просто имате порив да пръснете някой лев за глупости – нека поне те не са толкова скъпи, че после да ви е яд. Отделно, всички тези магазини предоставят възможността да бъдеш уникален в свят, който се цепи по шевовете от еднакви дрехи и аксесоари.

И един съвет с който мога да се спася от никнейм „егати скръндзата“ – инвестирайте в качествени обувки и български брандове. Едните ще ви послужат дългосрочно и на старини ще се радвате заради избора си, а другите просто го заслужават (или поне по-голямата част от тях), заради всички неимоверни усилия, които полагат, за да бъдат адекватни на препълнения пазар.