Over the world

12 факта за Амстердам и нашият малък трип

Амстердам или градът, който ме плени само за 3 дни… ама наистина.

Това няма да бъде гайд(а), който да ви каже кои музеи да посетите задължително и кои са най-туристическите места, защото аз просто не съм такъв човек. Някак си имам усещането, че препускайки между забележителностите, човек изпуска истински важните неща за мястото на което се намира.

Не знам дали се впечатлих от града, защото това ми е първото пътуване на запад или защото по късметлийски хванахме първите слънчеви дни в годината, или заради ударното въведение в него – нашият домакин ни посреща на гарата и ни съобщи че сме дошли точно навреме. Неусетно вече беше хванал куфара ми и ни водеше към така популярните червени фенери 😀 Но за тях по-надолу.

Всъщност първият (и единствен за престоя) проблем дойде на другата сутрин. Бяхме си легнали късно след дълги приказки и студени холандски бири в уютното таванско жилище на нашия хост и само четири часа по-късно…

Чували ли сте за Munttoren („Mint Tower“) или Munt?

Това е кула в центъра на площад Muntplein, където се срещат р.Amstel и каналът Singel. До него е позициониран пазар за цветя (където освен лалета във всякакви цветове, можете да намерите и букет божури за 8,50 euro) и източния край на Kalverstraat shopping street.

Та, тази същата кула има камбана, която започва да бие в 8:00 сутринта и така поне по 3 пъти на всеки час, до към 11 вечерта. Ако и вие отсядате някъде в околността е много вероятно просто да свикнете с нея… или пък не.

Едно бързо кафе ни върна към живота и излязохме за брънч в The Butcher Social club. Мястото се намира на другия край на центъра, така че имахме възможност да се разходим по пътя, да се влюбя във всички сгради, да ми замирише на трева и почти да ме блъсне колоездач (най-малко веднъж). Стигнахме до Amsterdam centraal пеша (авто и жп гара в едно) и от там се качихме на ферибот за около 2 минути, който ни „прехвърли“ отвъд реката Ай (пише се Ij, произнася се Ай, но навсякъде по българските сайтове си я пише като „Иж“). Фериботът е безплатен за всички и идва на всеки 10 минути – по-бързо дори и от влакчето по линия 2 на Софийското метро.

Момчетата хапнаха бургери, аз wrap, пихме по една бира – аз се възползвах да се разходя из впечатляващия дизайн на мястото, а те да си починат и отново тръгнахме по прашния път на туриста.

Надписът IAMSTERDAM е преместен точно на площада пред The Butcher, така че успяхме да се вредим и за снимка там (постоянно има хора и направо се чудя кой успява да не хване никой друг в кадъра си).

Наобратно тръгнахме в посока музеят на Немо (на науката и технологията). Качихме се на покрива му, за да се насладим на гледката към стария град на Амстердам. Ние си умряхме от жега, а децата просто се къпеха на фонтаните (видяхте ли, не го правят само циганчетата в България).

Интересен е фактът, че музеят е облечен от медни листове, които твърде бързо са се патинирали в зелено от тежкия климат на Нидерландия.

След това оставихме едната половина от бандата да си разпуска, а ние с чиче ви продължихме, въпреки жегата и въпреки, че той последно вървя толкова в Рим 😀

Следобеда прекарахме в разходка до Museumplein (Museum square), където се намират Националният музей Rijks, музеят на Van Gogh и музеят на модерните и постмодерните изкуства Stedelijk. Мястото има огромен парк, в който хората четат, събират тен или просто си разпускат, а във фонтанът до него децата се къпят, а повечето възрастни топят крака. Използват площада и за фестивали, шампионати, тържества и пр.

Вторият ден започна с магазинът на TheSchoolOfLife Amsterdam, където трябва да отидете, ако четейки блога, сте намерили поне нещо сходно с мен. Ще ви копирам тук три изречения, които би трябвало да ви дадат представа, какво, аджеба, е това място: The School of Life is a global organisation helping people lead more fulfilled lives. Select the area you wish to improve in and discover a range of our tools and suggestions. We recommend Self-Knowledge as a safe place to start if you are unsure.

Техни магазини има в 11 града, пръснати по целия свят, а в тях ще намерите книги, карти и игри, целящи да ви покажат и напомнят онези малки неща, които забравяме в лудото ежедневие и особено храна за душата. Self-Knowledge е и моят старт – началото на колекционерство.

Запасихме се с бира, нещо солено и нещо сладко и се запътихме към едно от местата, които отдават лодки под наем. Те трябва да бъдат запазени винаги поне няколко дни по-рано, особено ако времето ще бъде хубаво. Слагам линкове към надеждни наемодатели тук и тук.

Отново нещо, което ми беше много интересно – не е проблем да пушиш марихуана, където и да било, но е забранено да пиеш алкохол на обществени места (извън заведения). Очевидно, за лодките това не важи. Вариантът да избегнеш тази забрана е, да опаковаш бутилката бира в нещо, за да не се вижда. Мисля си, че идеята зад това е, просто да консумираш алкохол по барове, защото там е 3 пъти по-скъпо 😀 .

Чувството да се движиш по каналите с лодка, определено е нещо, което трябва да се изпита. Предоставя едно усещане за релакс от всички тези туристи и колелета, дебнещи отвсякъде, една свобода… абе, дишаш по-различно. Особено ако не си капитанът, защото в противен случай, на теб е възложена тежката задача да дадеш всичко от себе си да не се блъскаш в останалите лодки, тунели и да не влизаш на забранено 😀 Ние направихме реалност и от трите, като за финал се оказахме в Ай, сред огромни товарни кораби и не много оставащо време да се върнем, но си струваше.

Всъщност, за да наемеш и управляваш лодка, не се иска почти нищо, освен пари, лична карта и депозит, а аз бих казала, че са нужни някакви умения по ориентация, координация… Нямам идея какво се случи с 6-те туристки, които се качиха на лодка след нас.

Навръщане, минахме през музея на Anne Frank, който вече беше затворил, но ако вие планирате да го посетите, задължително купете билети онлайн, за да си спестите поне малко от чакането…

В деня, в който трябваше да тръгнем, се сбогувахме с невероятната градска атмосфера в огромния Vondelpark, който е построен върху блатиста местност и на всеки 30 години се налага пълна реновация.

Знаете ли, че:

– Опциите да стигнеш до града са или с полет на Wizz/Riyanair до Eindhoven, a после бърз влак до Amsterdam Centraal или с директен полет на BulgariaAir/Transavia. Летището е огромно, но от него директно купуваш билет за влакче (ок. 5euro) и слизаш на перона – следващата спирка е Amsterdam centraal – няма и 15 минути.

– Airbnb & Booking са по-скъпи опции за града, защото държавата ограничава отдаването под наем до 30 дни годишно, за да не вреди на хотелския бизнес. Това е и причината навсякъде да има малки и симпатични хотелчета.

– Сградите са много тесни, а със стълбищата дори и трезвен човек не се справя лесно (освен тесни са и стръмни), защото когато навремето са се купували парцели и се е строяло, колкото по широко е пространството, толкова по-скъпо излиза. А куките на върха на всяка сграда са се използвали и се използват за качване на големи вещи (каквато покъщнина се сетите). Дори моряците са качвали улова си там и са го държали на тавана, защото влагата на приземния етаж го е правила невъзможна за съхранение.

– Колкото и да е странно холандците нямат такова нещо като „своя кухня“ – специфични биха могли да се нарекат единствено пържените картофки с различни сосове… За сметка на това, в Амстердам, може да се нагледате (а вероятно и нахраните) на ресторанти с кухни от всяка точка на света, кой от кой по-интересен и привлекателен. В тази връзка, ако си падате по херинга, намерете караваната на Stubbe Haring и опитайте, казват, че е must. Много често срещани са и азиатските ресторанти – чиче ви пробва рамен с нудли и разни морски работи и не знам дали ще си поръча пак, но със сигурност беше интересен вкус.

– От друга страна, холандските бири трябва да бъдат опитани!

– Струва си да отделиш време за няколко музея – Амстердам има по един музей на глава на населението, но определено следващ път за мен там ще има, защото разбрах, че си струва да се посетят – минимум тези, които изброих по-горе + Музеят на Amstel и Музеят на проституцията, чиято идея е много интересна.

– Разходка с лодка – тази, която наехме ние, струваше 100 euro, но ако сте по-малко хора бихте могли да се възползвате от другите опции – парти лодка или туристическа такава за около 10 euro на човек.

– Денят на лалетата – ако се озовете в Амстердам през третата събота от януари, то сте точно навреме за Деня на лалетата – на централния площад „Дам“, ежегодно там се засаждат 200 000 лалета и всеки може да си набере безплатно от тях. Градината отваря в 13ч., но бъдете там по-рано.

– Cash free – в голяма част от веригите магазини и франчайзи не може да се плаща с кеш. В някои от тях не може да се плаща и с Visa cards, така че следете внимателно и не обръщайте като луди левове в евро – няма да има къде да ги използвате.

– Знаете ли защо всъщност Холандия е държавата с най-много велосипедисти? Още преди Втората световна война пътуванията в Холандия на по-кратки разстояния са се извършвали предимно с велосипед. През 50-те и 60-те години обаче страната става подвластна на световната автомобилна инвазия. Развива се междуселищната инфраструктура и, както в много други държави в Европа, колите бавно започват да изтласкват водачите на екологичния траспорт отстрани на пътя. Резкият скок на броя на автомобилите, съчетан с недостатъчно развити пътища, довежда до множество жертви. През 1971 г. около 3000 души в Холандия са убити от моторни превозни средства на пътя. 450 от тях са деца. В отговор, в Холандия се заражда социално движение, настояващо за безопасно велосипедно придвижване за децата, организирано под надслов „Спрете убийствата на деца“. Останалото е история.

– В Амстердам специално почти не виждахме автомобили – съответно въздухът беше адски свеж. За да подкрепи държавата социалното движение, тя изгражда законите така, че хората почти да не могат да си позволят автомобил. За трите си дни там на пръстите на едната си ръка мога да изброя автомобилите, които бяха с дизелов двигател. За тях данъците са огромни, а за да паркираш някъде плащаш минимум 5 euro на час. От друга страна за електромобилите данъци няма, паркингът е безплатен, а в случай, че в близост до дома ви няма зарядно за колата ви, държавата ти осигурява такова. Разбира се, миниколичките, които могат да спират навсякъде и са освободени от данъци, са доста по-скъпи от останалите.

– На Червените фенери снимките са забранени, ако пък усетят, че ги снимате, ще си имате проблеми. В малките улички на така популярния квартал има над 400 витрини с жени, които плащат около 150 euro за малка стаичка със стол и легло. За мен беше интересно как разсъджават и живеят отвъд витрината – това предлага Музеят на проституцията. Преди три дни първата жена кмет на Амстердам постави началото на план за закриване на витрините, преместване на бордеите от центъра на града на друго място и увеличаване на изискванията за работничките там. Така че ако сте решили да видите Червените фенери в истинския им вид – сега е моментът.

Музеите, Coffee shop-овете и Instagramable заведенията (като ледения бар) остават за следващото ми пътуване, защото такова със сигурност ще има.

387 thoughts on “12 факта за Амстердам и нашият малък трип

 1. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 2. I discovered your weblog website on google and examine a couple of of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply further up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to studying extra from you afterward!…

 3. naturally like your web-site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the reality then again I’ll certainly come again again.

 4. When I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thanks a lot!|

 5. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I cannot join it. Is there anyone else having identical RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!|

 6. Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol|

 7. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful info specially the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.|

 8. Amazing issues here. I’m very satisfied to peer your article. Thanks so much and I’m looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?|

 9. I simply couldn’t leave your site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your guests? Is gonna be back frequently in order to inspect new posts

 10. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

 11. 156276 895527An intriguing discussion will be worth comment. I believe which you can write read a lot more about this topic, could well surely be a taboo topic but typically folks are inadequate to chat on such topics. To a higher. Cheers 478915

 12. You’re so interesting! I don’t believe I’ve truly read through a single thing like that before. So nice to find somebody with unique thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is required on the internet, someone with some originality!|

 13. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

 14. Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?|

 15. Simply desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.|

 16. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!|

 17. Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this web site; this webpage contains amazing and truly excellent material designed for readers.|

 18. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!|

 19. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!|

 20. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thanks|

 21. 909794 479525After study several with the blog articles for your internet web site now, and i also genuinely such as your strategy for blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls take a look at my web page in addition and tell me what you believe. 324437

 22. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Many thanks!|

 23. For hottest information you have to pay a visit web and on internet I found this site as a most excellent site for latest updates.|

 24. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks a lot!|

 25. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

 26. What i don’t realize is in fact how you are not really a lot more neatly-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You understand thus significantly in the case of this subject, produced me in my opinion consider it from a lot of various angles. Its like women and men are not fascinated except it’s one thing to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs great. At all times handle it up!|

 27. I’m pretty pleased to discover this website. I wanted to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and i also have you book marked to check out new things in your site.|

 28. Thank you for another wonderful article. The place else could anyone get that kind of info in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such info.|

 29. Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?|

 30. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon.|

 31. I just want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and truly enjoyed you’re web-site. Likely I’m want to bookmark your website . You actually come with remarkable article content. Thanks for sharing your website page.

 32. I think this is among the most important information for me. And i’m satisfied reading your article. However wanna observation on few common issues, The site taste is great, the articles is in reality nice : D. Just right process, cheers|

 33. Hi this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

 34. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this info So i am satisfied to express that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most surely will make certain to don?t disregard this web site and give it a look on a relentless basis.|

 35. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!|

 36. I’m really impressed along with your writing abilities neatly as with the layout in your blog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Anyway keep up the excellent quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one these days.

 37. I’ve observed that in the world the present moment, video games are classified as the latest craze with children of all ages. Many times it may be not possible to drag the kids away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are plenty of educational games for kids. Thanks for your post.

 38. Wow, that’s what I was looking for, what a stuff! present here at this webpage, thanks admin of this web page.|

 39. magnificent put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not realize this. You must continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!|

 40. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome web site!|

 41. I’m curious to find out what blog system you have been utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest website and I would like to find something more safe. Do you have any solutions?|

 42. Hello there, I do believe your website might be having internet browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Other than that, great site!

 43. Can I simply say what a relief to find someone who really understands what they’re discussing on the internet. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must check this out and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular because you definitely have the gift.

 44. It’s nearly impossible to find experienced people in this particular subject, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 45. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Thanks a lot|

 46. After looking into a handful of the blog articles on your website, I honestly like your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my website as well and tell me what you think.

 47. You are so awesome! I do not believe I’ve truly read through something like that before. So great to discover someone with genuine thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with some originality.

 48. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon.|

 49. Everything is very open with a precise explanation of the challenges. It was definitely informative. Your website is extremely helpful. Thank you for sharing!

 50. After looking at a few of the blog articles on your blog, I seriously like your way of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site too and tell me how you feel.

 51. After looking over a number of the blog posts on your web page, I truly like your way of blogging. I book marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and tell me your opinion.

 52. Hi! I simply wish to give you a big thumbs up for the great info you’ve got right here on this post. I am returning to your site for more soon.

 53. Hi there! This blog post couldn’t be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will send this post to him. Pretty sure he’s going to have a great read. I appreciate you for sharing!

 54. A fascinating discussion is worth comment. I believe that you need to write more about this issue, it may not be a taboo subject but usually people don’t talk about such issues. To the next! All the best!

 55. I was extremely pleased to uncover this website. I need to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and i also have you book marked to see new things in your blog.

 56. An additional issue is that video games are generally serious as the name indicated with the principal focus on finding out rather than amusement. Although, we have an entertainment feature to keep your young ones engaged, just about every game is usually designed to work towards a specific group of skills or area, such as math or scientific research. Thanks for your write-up.

 57. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the exact same area of interest as yours and my users would really benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Many thanks!|

 58. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.|

 59. Good day! I just would like to offer you a huge thumbs up for your great information you have here on this post. I am coming back to your website for more soon.

 60. continuously i used to read smaller posts that also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this time.|

 61. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 62. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!|

 63. Spot on with this write-up, I actually feel this web site needs far more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the advice!

 64. Excellent blog you have got here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

 65. After going over a number of the articles on your web site, I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website too and let me know what you think.

 66. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 67. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

 68. After checking out a number of the articles on your blog, I really like your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and tell me what you think.

 69. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Kudos.

 70. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as well as the content!|

 71. Hi there! I just wish to offer you a big thumbs up for the great information you’ve got here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 72. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 73. Spot on with this write-up, I honestly think this web site needs far more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the information!

 74. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thank you!|

 75. When some one searches for his essential thing, thus he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.|

 76. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 77. Hi there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!|

 78. Thanks , I have just been searching for info about this topic for a long time and yours is the best I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the supply?|

 79. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.|

 80. Your style is unique compared to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 81. Can I simply say what a relief to uncover someone who actually understands what they’re talking about on the net. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular since you surely have the gift.

 82. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always helpful to read content from other writers and use something from their sites.

 83. I must thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to see the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now 😉

 84. Hello! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking it and checking back often.

 85. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It’s always exciting to read articles from other writers and use something from other sites.

 86. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what they’re discussing on the internet. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to read this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you surely have the gift.

 87. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 88. May I simply just say what a relief to uncover somebody who really understands what they’re talking about on the net. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should read this and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular because you surely have the gift.

 89. You are so cool! I do not suppose I’ve read through anything like that before. So nice to find somebody with a few original thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality.

 90. I needed to thank you for this very good read!! I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you book marked to check out new things you post…

 91. Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort to generate a really good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

 92. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now 😉

 93. This is the perfect webpage for everyone who wants to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for ages. Excellent stuff, just excellent.

 94. Hello, I do believe your website may be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great website!|

 95. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 96. It’s nearly impossible to find educated people on this topic, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 97. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!|

 98. After exploring a few of the blog articles on your site, I really appreciate your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and let me know how you feel.

 99. An intriguing discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more on this topic, it may not be a taboo subject but typically people do not speak about such issues. To the next! Cheers!

 100. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

 101. I really like looking through an article that will make men and women think. Also, many thanks for permitting me to comment.

 102. Everything is very open with a very clear description of the issues. It was truly informative. Your website is very useful. Many thanks for sharing!

 103. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am experiencing issues with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks.

 104. May I simply just say what a comfort to discover somebody that actually understands what they are discussing on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular given that you surely have the gift.

 105. Can I simply say what a comfort to discover a person that truly knows what they are talking about on the net. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular given that you surely possess the gift.

 106. I blog often and I truly thank you for your content. The article has really peaked my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

 107. Hi, I believe your site could possibly be having internet browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, excellent website!

 108. Spot on with this write-up, I absolutely feel this website needs far more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the info.

 109. Right here is the perfect website for everyone who really wants to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been discussed for ages. Excellent stuff, just excellent.

 110. I need to to thank you for this very good read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I’ve got you book-marked to check out new stuff you post…

 111. An interesting discussion is worth comment. I do think that you ought to write more about this subject, it might not be a taboo matter but typically people do not discuss such subjects. To the next! Many thanks!

 112. May I simply say what a comfort to find someone that truly knows what they’re discussing over the internet. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More and more people need to look at this and understand this side of your story. I was surprised that you’re not more popular given that you definitely have the gift.

 113. I merely intend to advise you that I am new to writing a blog and genuinely liked your report. Very likely I am inclined to remember your blog post . You undoubtedly have outstanding article information. Love it for sharing with us your very own site page

 114. I think everything said made a bunch of sense. But, consider this, suppose you added a little information? I am not suggesting your content isn’t good, however suppose you added a post title to possibly get people’s attention? I mean BLOG_TITLE is a little boring. You should peek at Yahoo’s home page and watch how they create article headlines to get people to click. You might add a related video or a related pic or two to get people interested about everything’ve got to say. In my opinion, it might bring your blog a little bit more interesting.|

 115. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me just as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I really thought you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

 116. Good web site you have got here.. It’s hard to find high-quality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 117. The very next time I read a blog, I hope that it does not fail me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I really thought you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 118. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this information together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it.

 119. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am going through troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody having identical RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 120. I don’t know whether it’s just me or if everybody else encountering problems with your site. It appears like some of the written text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen before. Appreciate it|

 121. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article!

 122. It’s difficult to find educated people about this subject, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 123. When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Cheers.

 124. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been conducting a little research on this. And he actually ordered me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here on your web page.

 125. Hi! I just want to offer you a big thumbs up for your excellent info you’ve got right here on this post. I will be returning to your site for more soon.

 126. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 127. Spot on with this write-up, I truly feel this site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info.

 128. Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 129. Aw, this was a very good post. Finding the time and actual effort to generate a great article… but what can I say… I put things off a whole lot and never manage to get anything done.

 130. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am encountering troubles with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having similar RSS problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 131. Can I simply just say what a relief to uncover an individual who genuinely understands what they’re talking about over the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to check this out and understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular given that you most certainly have the gift.

 132. I’m excited to discover this page. I want to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely loved every part of it and i also have you saved as a favorite to look at new things in your blog.

 133. Hi there! This post couldn’t be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I’ll forward this information to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

 134. The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I really thought you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

 135. I’m pretty pleased to find this website. I need to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely liked every bit of it and i also have you book marked to see new information in your website.

 136. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 137. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something not enough men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this in my search for something concerning this.

 138. This web site certainly has all the information I wanted about this subject and didn’t know who to ask. |

 139. The next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, but I genuinely thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you weren’t too busy looking for attention.

 140. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, nonetheless I truly believed you’d have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something that you could possibly fix if you were not too busy seeking attention.

 141. Howdy! I just would like to give you a huge thumbs up for your great info you have got right here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 142. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.|

 143. I blog frequently and I seriously thank you for your content. This article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed as well.

 144. Howdy, I believe your website may be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great site.

 145. I want to to thank you for this very good read!! I definitely loved every bit of it. I’ve got you book marked to look at new stuff you post…

 146. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 147. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I really hope to see the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own website now ;)|

 148. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Appreciate it.

 149. Good information. Lucky me I came across your website by chance (stumbleupon). I’ve saved it for later.

 150. Good day! I just would like to offer you a huge thumbs up for your great information you have got here on this post. I will be coming back to your website for more soon.

 151. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and also the rest of the site is very good.

 152. The very next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I actually believed you’d have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you were not too busy looking for attention.

 153. You have made some really good points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 154. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I found this during my search for something regarding this.

 155. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article!

 156. An intriguing discussion is worth comment. I do think that you should write more on this issue, it might not be a taboo subject but usually folks don’t discuss these issues. To the next! Many thanks.

 157. I don’t even know the way I ended up here, however I assumed this post used to be good. I don’t realize who you’re but definitely you are going to a famous blogger in the event you are not already. Cheers!|

 158. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!|

 159. I was curious if you ever thought of changing the structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?|

 160. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!|

 161. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 162. When someone writes an piece of writing he/she keeps the plan of a user in his/her brain that how a user can be aware of it. Therefore that’s why this piece of writing is amazing. Thanks!|

 163. I want to to thank you for this very good read!! I certainly loved every bit of it. I have you book-marked to check out new stuff you post…

 164. You are so cool! I don’t believe I’ve read something like that before. So nice to discover somebody with some genuine thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with some originality.

 165. This is the perfect blog for anybody who wants to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been written about for many years. Great stuff, just great.

 166. Hello there! This blog post could not be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I most certainly will forward this article to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Thanks for sharing!

 167. It certainly is practically unthinkable to find well-updated parties on this area, still you seem like you understand those things you’re preaching about! Excellent

 168. You ought to take part in a contest for one of the best websites on the web. I most certainly will highly recommend this website!

 169. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 170. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 171. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

 172. Spot on with this write-up, I truly believe this web site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the advice!

 173. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 174. Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!|

 175. It truly is near unattainable to encounter well-qualified men and women on this content, unfortunately you appear like you know exactly what you’re preaching about! Thank You

 176. This is a great tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate info… Appreciate your sharing this one. A must read article.

 177. Greetings! Very useful advice in this particular article! It’s the little changes which will make the largest changes. Thanks a lot for sharing!

 178. Spot on with this write-up, I truly think this amazing site needs much more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!|

 179. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!

 180. You made some decent points there. I checked on the web for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 181. I was more than happy to find this website. I wanted to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely really liked every little bit of it and I have you book-marked to look at new things on your web site.

 182. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 183. Hello there! This blog post could not be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to send this article to him. Pretty sure he’s going to have a great read. I appreciate you for sharing!

 184. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I truly thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you were not too busy looking for attention.

 185. Aw, this was a very good post. Spending some time and actual effort to create a really good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get anything done.

 186. naturally like your website however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the truth on the other hand I’ll surely come back again.|

 187. Good blog you’ve got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours nowadays. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 188. When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!|

 189. I truly love your site.. Pleasant colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own site and want to learn where you got this from or just what the theme is named. Kudos!|

 190. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes which will make the greatest changes. Many thanks for sharing!

 191. It’s mostly close to impossible to find well-qualified americans on this subject, even though you come across as like you fully grasp what exactly you’re revealing! With Thanks

 192. Hey! I simply wish to give a huge thumbs up for the great info you will have right here on this post. I will probably be coming again to your weblog for extra soon.

 193. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will come back yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.|

 194. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Thanks a lot!

 195. I don’t even know the way I ended up here, but I believed this post was great. I don’t realize who you are but definitely you’re going to a famous blogger in the event you aren’t already. Cheers!|

 196. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the site is also really good.|

 197. It’s perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this publish and if I may I wish to recommend you few fascinating things or suggestions. Maybe you can write subsequent articles regarding this article. I wish to learn even more issues about it!|

 198. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!|

 199. I’ll immediately snatch your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise so that I may subscribe. Thanks.|

 200. I like what you guys are usually up too. This sort of clever work and exposure! Keep up the amazing works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.|

 201. I will right away snatch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me understand so that I may subscribe. Thanks.|

 202. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.|

 203. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!|

 204. Hi would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!|

 205. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve learn this submit and if I may just I want to counsel you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles relating to this article. I want to learn more things about it!|

 206. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.|

 207. Ahaa, its nice discussion regarding this article at this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.|

 208. Hi there! This post couldn’t be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!|

 209. Every weekend i used to pay a visit this site, as i want enjoyment, for the reason that this this web site conations actually fastidious funny material too.|

 210. Hello would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Kudos, I appreciate it!|

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *