DREAMER'S BLOG

Моминско парти vol.1

Има ли някоя от вас, на която ѝ предстои да бъде част от организацията на моминско парти?

Въпреки, че аз самата все още се определям като „малка за тия неща“, все повече мои приятелки започнаха да се сгодяват и да планират сватби, а съвсем наскоро дори „омъжихме“ едно от най-близките ми същества.

И тъй като аз срещнах спънки и много чуденки по пътя на организацията, ми се ще да дам няколко tips&tricks и да улесня някой друг, за когото това предстои. А тъй като пролетта, лятото и есента са сезони на сватбена вълна, се надявам тази публикация да идва и в подходящ момент! И така… да започваме по същество:

1. Гостите – обикновено това са най-близките хора на булката – приятелки, сестри, братовчедки – кой каквото има, но условието е едно: NO MEN ALLOWED! Аз бях щастливка с момичета, с които постоянно комуникирахме и всеки си имаше делегирани задачи за изпълняване. Всички сме много заети, затова нещата са по-приятни, когато още в началото успееш да определиш каква е горе-долу темата и се разпределят задачи.

2. Локация – тук опциите са много:

 • Самостоятелна вила или комплекс със СПА процедури извън града;
 • Уютен апартамент за няколко часа, а след това клуб;
 • Бар и дискотека;
 • Може да планувате двудневно пътуване в Италия, например;
 • За летни сватби много често я има и опцията – Моминско парти на морето.

Има още много варианти, но за да решите, най-лесно ще ви бъде да определите дали бихте искали да празнувате на по-отдалечно от познати и непознати място, на което да си разпускате, говорите, пиете, хапвате и каквото друго chill нещо се сетите; или предпочитате да сте сред повече хора – в бар, дискотека, на плажа. В нашия случай съчетахме уединението със социализацията и избрахме опция №2.

3. Тема – след като изберете локация, трябва да решите долу горе в каква тематика и цветове ще се движите. Така се лишавате от излишно чудене и излишни покупки. Може да бъде нещо по-girly (бебешки цветове) в бяло и розово; бяло и жълтo, a за дамите, които не си падат много по тези неща (ярки цветове) – бяло и златно, а защо не и червено.

4. Украса – също може да варира до безкрайност, но ще ви дам най-функционалните опции:

 • Бихте могли да закупите почти всичко необходимо като балони „Bride to be“ и такъв във формата на пръстен, коронки, сламки и всякакви други украси от JUMBO – наистина има много красиви опции на добри цени;
 • Що се отнася до по-персонализираните неща като ленти с надпис, рисувани чаши, кексчета, моминска клетва и пр. – аз се рових доста – оказва се, че има много момичета, които ги изработват и се промотират в OLX. Така аз съвсем случайно попаднах на момиче от Стара Загора, живеещо до нас в София (колко е малък света), което ни направи ленти, чаши и надпис със страхотна визия и на много добра цена, а най вече – за доста кратко време, с безплатна доставка и дори малко подаръче! Линкът към профила ѝ оставям ТУК.

Едно моминско парти не може да бъде такова без сладко – би могло да бъде торта, ръчно изработени бонбони или кексчета. Ние избрахме кексчета (които сътвори една от прекрасните шаферки) с тематични за булката захарни фигурки (които поръчахме от страница във FB). Тъй като такъв тип неща не се изпращат по куриер е хубаво да си направите рисърч за сладкарница или сладкар, който прави такива. За София, гуруто в тези неща е Мариана, а тези, от които поръчахме ние за Стара Загора слагам ТУК.

5. Активности – да си дойдем на думата. За съжаление (или не), и аз, и моята булка, не си падаме по идеята за стриптизьори, танцьори и всякакъв виж мъжка плът, рееща се в небитието с единствената цел да ни забавлява. Нямам против дамите, които за „ЗА“, но просто не бих могла да дам насоки в този тип активности. Затова давам пример с няколко игри, които се правят на почти всяко моминско парти с намигване, че всяка от тях може да се пренагласи, за да бъде по-специална за булката, а защо не и да ви дойде идея за нещо ново!

 • „Кой, кой е?“ – Дайте на булката за задача да разпредели лентите/гривните на всяко от момичетата по нейно осмотрение. Измислете надписите така, че да бъдат забавни и не всяка да бъде лесна за отгатване.
 • „Колко добре се познават младоженците?“ – Не знам дали има човек, който не я знае, но определено всеки път тази игра буди много смях! Няколко дни преди партито, изпращаме въпросник към младоженеца и той трябва да даде своите отговори. Въпросите могат да бъдат от по-безобидни като: „Как се запознахте? Как беше облечена на първата ви среща?“ до по-интимни, като тук трябва да прецените до колко е способен младоженецът да отговаря честно. Ако булката и младоженеца са дали един и същи отговор – пият шаферките, ако не успеят – пие булката.
 • „Кой съм аз?“ – Нека предварително всеки от гостите да напише на листче спомен, който свързва с булката. Четейки, тя трябва да познае кой го е писал. Винаги е по-забавно, когато в самата ситуация сте участвали няколко човека.
 • „Никога не съм“ – Тази също ви е ясна. Всеки казва по едно нещо, което никога не е правил, а тези, които са – пият.
 • „Истина или предизвикателство“ – Листчетата могат да бъдат в два цвята и да играете до изчерпването им. 20 въпроса за истина, като например: „С кой е била най-лошата ти целувка?,Какво не знаем за теб?“ и 20 предизвикателства от рода на: „Състезавай се с този вляво: „Кой първи ще изяде кексчето?, Публикувай в социална мрежа клип, в който си главно действащо лице. Ще трябва да дегустираш 3 неща със затворени очи (избрани от този срещу теб, вдясно и вляво) и коментираш.“

Определено е важно игрите да не са твърде много, особено ако след това предстои клуб.

6. Изненади за булката – тук вариантите зависят основно от това какъв тип човек е бъдещата булка. Бъдете креативни и се насочете повече към сантименталния елемент, с който би допринесла изненадата.

П.С. Не забравяйте чашите с шампанско и мноооооого настроение, защото тези вечери обикновено се помнят и преразказват дълго! <3