DREAMER'S BLOG

5 начина да НЕ бъдем досадни в Instagram

Преди няколко дни в профила на @dreamlandbydeya пуснах въпросник за това какво ви се чете. Като оставим настрана комично-трагичните отговори на приятелите ми, един от вас успя да ми припомни една тема, която доста дълго отлагах.

Instagram се развива всеки ден и час и всички, които „работят“ за красив feed, знаят това. Истината обаче е, че всички спомагателни приложения и трикове вече не са тема табу и почти всеки може да поработи с тях и да постигне желания ефект.

Предполагам е за наша радост, тъй като всичко това е вследствие на повече споделеност между нас, НО на практика по този начин уникалността в профилите се губи стремглаво.

Не мога да твърдя, че съм Instagram master, но като обикновен простосмъртен със сигурност знам какво ме дразни в някои профили (та дори и в моя понякога) и ще се радвам ако това достигне до някой от вас и ви накара да се замислите.

4569 stories дневно на сгради, храна, маси, столчета, шрифтчета и т.н.

Всяко едно от тези неща заслужава внимание, но нито едно нещо на този свят, което е в прекалени дози идва в повече.

Fake attitude

Повече от ясно е, че в социалните мрежи и като цяло на снимка всеки иска да изглежда добре. Но има разлика между добре изглеждащи снимки и онази прекалена чистота, доброта, весели стикерчета, невинност, класическа музика и розови очила, които всички (надявам се) можем да прочетем като неискрени.

Individuality

Общо взето всички по-малки профили се вълнуват от практиките (визията) на големите, но напоследък виждам все повече еднакви снимки, филтри… И там точно губим себе си и причината хората да ни следват. Защо да следвам 50 еднакви профила, като мога да получа същото от само един?

#Hashtags

Безброй хаштагове. Под поста, в коментарите и не знам още къде. Някъде прочетох, че е абсолютно inappropriate да пишем по повече от 4 #hashtags на пост, a ако някой от тях дори не е пряко свързан с изображението, било сигурен сигнал, че трябва да бъдем unfollow-нати (пр. #blessed под снимка на красива сграда). И са прави.

Fake followers

И като за десерт – любимото ми. Последователи натрупани чрез програмки и собствениците им, които си вярват. Стартирах блога, защото обичам да пиша, а социалните си мрежи – защото той не може да съществува истински без тях. Харесва ми да споделям. А за онези, които създават профили и купуват последователи само, за да може да изкарат някой лев от брандове (които явно не са съвсем в час с тъмните практики или пък не им пука)… too bad for you. Разбира се, това е въпрос на избор, но ако очакваме да си купим например 5 хиляди индийски профила и после решим да създаваме съдържание за таргетирана аудитория, която да има адекватен response… Няма как да стане.

И сега, докато не сте ме намразили… няколко смешни добавки, които намерих в Google:

Selfies

Селфитата са позволени само в няколко случая: ако работите в модната индустрия и е важно да покажете някакъв аутфит или част от аутфит за работни цели или ако пък сте на жестоко място и няма кой да ви снима… А селфита, които включват „kissy face“ са абсолютно забранени и съвсем не секси. И такива в кола… Всички имаме такива снимки, но те не бива да присъстват в Instagram, независимо колко слаба изглежда ръката ни…

The #TBT

Страхотна възможност да споделите стари готини снимки. Не е ок обаче, всеки четвъртък да го правите. Ако имате две силни попадения, може да го направите в рамките на две седмици… Не смейте да го правите в третата! А да публикувате в четвъртък преди 9:00 изглеждало зле – сякаш цяла седмица сте чакали да дойде моментът 😀