COOK BOOK

Боровинков чийзкейк с желатин

Иии ето и най-желаната (като че ли) до сега рецепта е тук!

Чийзкейкът с пресни боровинки е много свеж и приятен десерт, който не отнема толкова много време, но пък за съжаление цапа много съдове. И все пак, не го правим всеки ден, така че – заслужава си!

И, за да не забравя – искрени благодарности към моята прекрасна Ивона за споделянето на рецептата (тази и много други) – нейна е! <3

Продукти:

1. Сладкарска сметана Hopla
2. Кисело мляко
3. Крема сирене
4. Пакетчета ванилия
5. Масло
6. Пудра захар
7. Бисквити „Закуска“ с какао
8. Желатин
9. Червени и черни боровинки

Начин на приготвяне:

За блата: Начупвам един пакет бисквити „Закуска“ с какао (290гр ама преди това изядох една…) в блендера и ги оставям да се натрошат хубаво. След това към тях добавям 180-200гр. разтопено масло и едно пакетче-дозичка ванилия и пак пускам блендера да ги завърти. Разбития блат изсипвам във форма за чийзкейк, разстилам го добре с шпатула и го оставям в хладилника да стегне.

За крема: Разтварям половин пакетче желатин в 1,2 пръста хлатка вода (в чаена чаша) и го оставям за 10-15 минути да набъбне. След това загрявам на котлон шоличка (не знам как се казва тази метална купичка на нестарозагорски) с няколко пръста вода и правя водна баня, като добавям малко топла вода към вече позагрятия желатин. Бъркам докато стане на водичка (1-2мин.)

В голяма купа изсипвам 200мл. сладкарска сметана, две пълни лъжици кисело мляко, 250гр. крема сирене и една дозичка ванилия и разбивам добре с миксер. След това към сместа добавям и желатина и на бавни обороти отново пускам миксера.

В блендера разбивам по около 50гр. червени и 50гр. черни боровинки (може би и по-малко) и една пълна лъжица пудра захар. Всичко това добавям към сместа и го разбърквам.

Накрая поливам бисквитения блат с получения крем и оставям в хладилника да стегне.

И ВОАЛА!

*Може да сервирате със стрък мента и 3-4 боровинки за красота.