COOK BOOK

Бърз летен десерт #1

Нали знаеш моментите, в които имаш най-много за четене, учене, писане и изведнъж банята ти се стори толкова мръсна, че чистенето й не търпи отлагане? Да. И при мен беше горе-долу същата работа, само че с правене на десерти. И тъй като след допитванията, които направих в Instagram, един от най-неоспоримите вотове беше за това да качвам повече рецепти – ами това е първата.

Десертът няма име и, честно казано, рецептата измислих сама с помощ от приятел и налични у дома продукти, така че ще я наречем:

Домашен крем „Deya – The Dreamer“

Продукти:

1.Сладкарска сметана Hopla

2.Кисело мляко

3.Обикновени бисквити с масло

4.Кафе

5.Есенция ром

6.Пудра захар (по желание)

7.Сладко от сини боровинки (или каквото обичаш)

Начин на приготвяне:

Започвам със сиропа за бисквитите. В купичка с по-широко дъно правя едно дълго двойно кафе и оставям машината да се изтече добре. Тъй като ще излезе горещо, го оставям на хладно на терасата, а после и в хладилника, за да изстине напълно. През това време разбивам с миксер 300мл сладкарска сметана (вземи голямата разфасовка от 500мл, след някой друг ден ще ти кажа защо), докато се превърне в гъста пяна и за да не стане отровно сладко, добавям 2 лъжици кисело мляко. След като разбиеш и него, ако ти се стори че има нужда – добави още, ако пък е станало кисело – добави малко пудра захар и разбий отново. След това прибирам крема в хладилника да се изстуди. През този момент кафето вече е станало хладно и започвам да добавям от бутилчицата с есенция ром – правя го на вкус (ориентировъчно: 7-8мл). Разбъркваме кафето и рома и си подготвяме чашките или десертната форма – аз го правя в чаши. Взимам една маслена бисквита, начупвам я на 2-3 парчета и с помощта на лъжичка я поливам с малко от кафето и слагам в първата чаша (и така с всички чаши/формата). Отгоре слагам лъжица, лъжица и половина от крема отгоре. Следваща бисквита с кафе и ром. Крем. При мен се получават 6 чаши с два реда бисквити и 2 – крем. Покривам ги с фолио и ги прибирам в хладилника за някой друг час.

Сервирай чашките поляти със сладко от черни боровинки и бисквита (може да се ползва вместо лъжичка).

И ВОАЛА! Бързо, лесно и много вкусно! Приятно хапване 🙂